Startsida

Välkommen till Budda Khan!

Hej, jag är Alexander Johansson, ägare, kock och huvudskribent här på buddakhan.se. Som professionell kock med mer än 20 års erfarenhet har jag rest världen runt, alltid på jakt efter nya smaker och inspiration. Men det var asiatisk mat som stal mitt hjärta. Det är min stora passion att utforska denna mångfacetterade matkultur och att dela mina upptäckter och erfarenheter med er.

Här på buddakhan.se hittar du allt från djärva, kreativa recept som du kan prova hemma till berättelser från mina kulinariska äventyr, både i och utanför köket på min restaurang, Budda Khan. Du hittar även insikter och tips om allt från matlagningsmetoder till ingrediensval.

Men buddakhan.se är mer än bara en blogg. Det är en plats för alla matälskare att lära, dela och diskutera. Här hoppas jag kunna skapa en gemenskap av likasinnade människor som delar min passion för mat, och i synnerhet för det asiatiska köket. Så oavsett om du är en erfaren hemmakock eller bara börjar din kulinariska resa, är du varmt välkommen här.

Så kom in, ta del av recepten, läs om mina äventyr och utmana dig själv att prova något nytt. Och om du någonsin befinner dig i Stockholm, tveka inte att besöka oss på Budda Khan för att smaka på vår unika blandning av traditionella och moderna asiatiska rätter.

Här på buddakhan.se och på restaurangen Budda Khan, vill jag dela med mig av min passion för asiatisk matlagning. Jag ser fram emot att vägleda er genom de rika smakerna, de unika texturerna och de underbara upplevelserna som det asiatiska köket erbjuder.

Håll dig uppdaterad med våra senaste recept och inlägg genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev och följa oss på sociala medier. Och glöm inte att dela dina egna kulinariska äventyr med oss. Vi älskar att se vad du skapar!

Välkommen till min värld av asiatisk matlagning. Låt oss börja detta äventyr tillsammans.

De Fem Mest Populära Måltiderna i Sverige

Sverige är känt för sin rika kultur och historia, men det är också hem för några av de mest unika och utsökta maträtterna. Nedan listar vi de fem mest populära måltiderna i Sverige, som är älskade av både lokalbefolkningen och besökare.

 1. Köttbullar: Ingen lista över svenska måltider skulle vara komplett utan att nämna köttbullar. Dessa små, runda köttbitar, ofta serverade med potatismos, brunsås, lingonsylt och inlagd gurka, är kanske det mest kända bidraget till den internationella matvärlden från Sverige. Varje familj har sitt eget recept, vilket gör att smaken kan variera stort från hem till hem.
 2. Raggmunk med fläsk: Raggmunk är en svensk potatispannkaka, som ofta serveras med stekt fläsk och lingonsylt. Denna rätt är mycket populär, särskilt under de kallare månaderna, på grund av sin fyllighet och värmande egenskaper.
 3. Gravad lax: Denna rätt, som består av lax som har kryddats, sockrats, saltats och sedan lämnats för att bota i några dagar, är en stapelvara på svenska middagsbord, särskilt under jul, påsk och midsommar. Den serveras ofta med en dill- och senapsås och äts vanligtvis på tunnbröd.
 4. Kräftor: Kräftor äts traditionellt i Sverige under augusti, vid så kallade kräftskivor, där man äter kräftor och sjunger snapsvisor. De kokas i en kryddig lag och äts kalla, ofta ackompanjerade av bröd, ost och snaps.
 5. Surströmming: Denna rätt kanske är mest känd för sin starka lukt, men den är också djupt rotad i svensk matkultur. Surströmming är fermenterad sill och äts traditionellt med tunnbröd, potatis, lök och gräddfil. Trots sin beryktade doft, älskas denna rätt av många svenskar, och att äta surströmming kan ses som en kulturell rite.

Dessa fem rätter ger bara en glimt av Sveriges kulinariska landskap. Varje region har sina egna specialiteter och traditioner, vilket gör svensk mat både varierad och spännande. Nästa gång du befinner dig i Sverige, se till att prova några av dessa populära rätter och upplev själv den svenska matkulturen.

1. Köttbullar

Ingredienser Mängd
🥩 Nötfärs 500 gram
🍞 Inkråmsbröd 1 dl
🥛 Mjölk 1 dl
🧅 Gul lök 1 st
🥚 Ägg 1 st
🧂 Salt 1 tsk
⚪ Svartpeppar 1 krm

Steg-för-steg

 1. Blanda inkråmsbröd och mjölk och låt svälla i 10 minuter.
 2. Skala och finhacka löken.
 3. Blanda färs, lök, ägg och kryddor tillsammans med inkråmsbrödsblandningen.
 4. Forma små köttbullar och stek dem i smör i en stekpanna tills de är gyllenbruna.

2. Raggmunk med fläsk

Ingredienser Mängd
🥔 Potatis 4 st
🧂 Salt 1 tsk
⚪ Mjöl 2 dl
🥛 Mjölk 3 dl
🥚 Ägg 2 st
🥓 Fläsk 200 gram

Steg-för-steg

 1. Skala och riv potatisen.
 2. Blanda salt och mjöl. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa till en jämn smet. Tillsätt äggen och vispa igen.
 3. Blanda i potatisen.
 4. Stek små munkar av smeten i en stekpanna. Servera med stekt fläsk.

3. Gravad lax

Ingredienser Mängd
🐟 Lax 1 kg
🧂 Salt 3 msk
⚪ Socker 1 msk
⚫ Vitpeppar 1 tsk
🌱 Dill 1 knippa

Steg-för-steg

 1. Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in blandningen på laxen.
 2. Lägg hälften av dillen i en plastpåse, lägg laxen över och strö resten av dillen ovanpå.
 3. Lägg laxen i kylskåpet i 48 timmar, vänd några gånger under tiden.
 4. Skär laxen i tunna skivor innan servering.

4. Kräftor

Ingredienser Mängd
🦞 Kräftor 1 kg
🌿 Dillkronor 1 knippa
🧂 Salt 1 dl
🍺 Öl 3.5 dl
⚪ Socker 2 msk

Steg-för-steg

 1. Koka upp vatten, salt, socker, öl och dillkronor.
 2. Lägg i kräftorna och låt koka i 10 minuter.
 3. Låt kräftorna svalna i lagen. För bästa smak, låt kräftorna dra i lagen i kylskåpet i minst 24 timmar innan servering.

5. Surströmming

OBS! Surströmming är ett exempel på en rätt som kräver en lång och komplex fermenteringsprocess som är bäst lämnad till proffsen. Men här är ett sätt att servera surströmming:

Ingredienser Mängd
🐟 Surströmming 1 burk
🍞 Tunnbröd 1 paket
🥔 Kokt potatis 4 st
🧅 Rödlök 1 st
🥛 Gräddfil 1 dl

Steg-för-steg

 1. Öppna surströmmingsburken utomhus för att undvika stark lukt inomhus.
 2. Lägg en bit surströmming på ett tunnbröd.
 3. Toppa med skivad potatis, finhackad rödlök och en klick gräddfil.
 4. Vik ihop brödet och njut!

Även om dessa sidor har sammanställts med största omsorg kan fel förekomma. Författaren kan inte hållas ansvarig för eventuella skador som orsakas av användningen av informationen på dessa sidor.

Vi använder tredjepartsannonseringsföretag (Google) för att visa annonser när du besöker vår webbplats. Dessa företag kan använda information (som inte inkluderar ditt namn, adress, e-postadress eller telefonnummer) om dina besök på denna eller andra webbplatser för att visa annonser om produkter och tjänster som kan intressera dig. Om du vill ha mer information om detta, eller om du vill hindra dessa företag från att använda denna information, klickar du på den här länken.